Přírodní park Pod Štědrým

  


Kraj: Plzeňský

Okres: Plzeň - jih

GPS souřadnice: 49.4922706N, 13.6822497E

Odkaz do map: https://mapy.cz/s/genadacaga


Přírodní park Pod Štědrým mám moc rád. Rád zdolávám místní kopečky, objevuji studánky, toulám se místními lesy a svištím po loukách. Byť v přírodním parku Pod Štědrým je studánek poskrovnu, stejně jako vrcholů se jménem, ani to mne od toulek touto nevšední krajinou nemůže odradit.

 

Snad ještě nikdy jsem nebyl v přírodě, kde se stoupání do kopečka najednou změní v klesání. Byť i v přírodním parku Pod Štědrým je pár rovinek, jeden by je pohledal. Je jich opravdu jen pár. Zato kopečků s parádními výhledy, těch tu je. Stejně jako vrcholů beze jména.

 

Místní vrcholy beze jména mám moc rád. Jsou ták jiné, než ostatní vrcholy. Obvykle na ně vede cesta, kterou pomalu a jistě maskuje zub času. Na vrcholcích pak objevím místa plná mechu a houštin, odkud se za krásných letní dní ozývá nádherný zpěv kamarádů ptáčku a kde je možné prohlížet si i různé druhy motýlů.

 

V přírodním parku Pod Štědrým jsou hluboké lesy, obrovské louky a sem tam narazím i na pole. Louky tu jsou skoro celý rok podmáčené. To vám je vám od jara do podzimu kamarádi paráda. To si takhle svištím nádhernou přírodou a ještě se přitom koupu. No řekněte, komu by se to nelíbilo?

 

A ty výhledy. Ty jsou parádní. Jednou koukáte na kopečky přírodního parku Pod Štědrým, na jeho hluboké lesy a najednou merčíte parádní kopce až na daleké Šumavě.

 

Západy slunce, ty tu máme také moc krásné. Takové barevné. A když se vám Puňťa ukládá ke spánku a začíná se schovávat za vrchol Štědrý, to vám je pohled. Stejně jako když vychází kámoš Měsíc. Obzvlášť za úplňku, když vykukuje v celé své kráse a od Brd se začíná přehupovat nad naše hluboké lesy a spoustu kopečků. To je vám pak pohled kamarádi. Ten se prostě neomrzí.

 

Na přírodním parku Pod Štědrým mám moc rád i to, že jen málokdy narazím na člobrdu. To už opravdu musí být. A až na jednoho Bembelína, jsou to vždy milí lidé. Mne vydrbou kožíšek, prohodí pár slov s člobrdicí a co je nejkrásnější, nikdy nikam nespěchají. A Bembelín? To je kapitola sama o sobě. Ale proč si jím kazit toulání.

 

V přírodním parku Pod Štědrým je opravdu moc krásně. Až nebudete vědět, kam by, nebo až si budete chtít užít pořádný relax od jiných člobrdů, přijďte se podávat k nám za humna. I na Podbrdsku je moc krásně. Na to vám klidně tlapku dám.

 





















Chcete se vydat v mých stopách nebo vás láká průzkum nádherné přírody, ve které turistu jen tak nepotkáte? Pokud ano budu moc rád, když se zapojíte do Putování za poznáním přírodního parku Pod Štědrým, který jsem s člobrdicí připravil právě pro vás. Putování za poznáním přírodního parku Pod Štědrým je zdarma, jeho cíle a pravidla naleznete na mém webu https://tulacci.cz/putovani-za-poznanim/2023/prirodni-park-pod-stedrym/m25.

 





Komentáře