Bývalá obec Hrachoviště, CHKO Brdy

  


Kraj: Středočeský

Okres: Beroun

GPS souřadnice: 49.7898131N, 13.9034419E

Odkaz do map: https://mapy.cz/s/mumorurovu


Byl ponurý den a já jsem se po boku ségruše a člobrdice toulal chráněnou krajinnou oblastí Brdy. V dáli daleké mne provázela mlha, kožíšek mi čechral studený větřík. Den nebyl jako stvořený pro prochajdu, ale já se toulal s úsměvem na kebuli a užíval si každý krok.

 

Tlapkal jsem do táhlého kopečka po zpevněné lesní cestě. Po levé tlapce jsem měl louku se spoustou remízků a krásných výhledů. Po pravé tlapce jsem měl mladý les. Cesta mi šla krásně od tlapek a než jsem se nadál, dotlapkal jsem na rozcestí.

 

Musel jsem se rozhodnout, kudy dál. Mohl jsem tlapkat doprava, na mé oblíbené Hrachoviště. To je kamarádi parádní místo. Louže tu jsou ták hluboké, že v nich mnohdy musím plavat i já. A kolik na Hrachovišti bydlí kámošů. Dokonce tu bydlí kámoši, na jiných místech nevídaní. Mohl jsem také tlapkat rovně, dál po zpevněné cestě.

 

To se ví, vydal bych se doprava. Zastavil se u kámošů na kus štěku, vyláznil se v loužích. Jenže mí místní kámoši ještě chrapouňují a na láznění také není to nejlepší póčo. Vydal jsem se proto dál, po zpevněné cestě.

 

Tlapkal jsem kupředu, přímo za famfrňákem. Z kopečka se stala rovinka. Než jsem se nadál, protlapkal jsem kolem kříže po pravé tlapce a po levé tlapce zmerčil jsem kámen větší než velký, do kterého bylo vytesáno mnoho písmen.

 

Dotlapkal jsem do místa, kde kdysi dávno stávala obec Hrachoviště. Dnes z obce zůstala pouze jedna stodola. Bystrému očadlu neuniknou ani zdi z bývalého stavení.

 

Jen pár kroků za kamenem, zmerčil jsem pěšinku. To se ví, neváhal jsem ani chviličku. Po krátkém rozjímání vydal jsem se na průzkum. Protlapkal jsem kolem tří lip, které tu rostou již od roku 1 918 a tlapkal jsem dál. Po pár krocích dotlapkal jsem k místnímu pramínku, který má ták silný tok, že tvoří místní potok. A jeho vodička, ta je výborná. To vám může i člobrdice potvrdit.












Komentáře