Historické cukrárny a hospody

          


Kraj: Středočeský

Okres: Příbram

GPS souřadnice: 49.6017906N, 13.8648836E

Odkaz do map: https://mapy.cz/s/dosagafuno


Do Podbrdského muzea se hradí vstupné, které se odvíjí od expozic, které chcete navštívit. Vstupné na výstavu Historické cukrárny je pro dospělé člobrdy 50,-Kč. Tuto výstavu si užijí dospělí i malí svišti, ze kterých se tu může stát palačinka a nebo se mohou stát součástí kremrole. Nyní si asi říkáte, zda jsem nebyl dlouho na sluníčku. Na to vám musím štěknout, že jsem dlouho na sluníčku sice byl, ale to s tímto štěkem nemá vůbec nic společného. Kdo na výstavu zavítá, pochopí už mezi dveřmi ;)

 

Při prohlídce historických cukráren se ocitnete v jiném světě. Ocitnete se ve světě voňavém, ve kterém se vám budou sbíhat sliny na různé sladké dobroty. Prohlédnete si tu dorty i koláče a různé druhy cukroví. Seznámíte se s předměty, ve kterých se dobroty tvoří. Budete si moci prohlédnout i otočný stojan na dort a různé odměrky a nandavátka, které nese každý své jméno a používalo se na něco jiného. K vidění je také spousta bonbonů, které se v době minulé prodávaly na váhu. Uvidíte také oblečení, ve kterém personál cukráren pracoval.

 

V expozici Historické cukrárny se budete moci posadit ke stolku a vychutnat si vůni, která k cukrárnám patří. Svišti vám pak mohou naservírovat dobroty z místní kuchyňky. Jen jednoho se v expozici historické cukrárny nedočkáte. A to opravdové ochutnávky. Což je sice možná škoda, ale jen pár kroků od Podbrdského muzea se v historické budově nachází cukrárnička, ve které si můžete dopřát tolik dobrot, o kolika se vám ani nesnilo.

 

Jak jsem štěkal v úvodu, součástí expozice Historické cukrárny je i část věnovaná historickým hospůdkám. V této části expozice se dozvíte mnohé i rožmitálských hospůdkách. Budete se moci posadit ke stolu a zahrát si karty. Budete si moci prohlédnout akordeon, kterému se v době dávno minulé říkalo také dršťky či zednický klavír. Ke vstupence pak obdržíte i mapku Rožmitálu pod Třemšínem,  na které uvidíte, kde se historické hospůdky nacházely. Když se podle mapky vydáte na procházku Rožmitálem pod Třemšínem najdete ve městě v místech, kde se hospůdky nacházely, i cedulky s informaci a konkrétních hospůdkách.

 

Ze slov člobrdice jsem usoudil, že se jí výstava Historické cukrárny moc líbila. Vrátila se z ní nadšená, protože prý takhle propracovanou výstavu dlouho nenavštívila. Navíc je vstupné za hubičku. Za člobrdici a její člobrdici, která člobrdici na místo doprovázela, vás tímto vřele zvu na návštěvu této výstavy.

 

Málem bych zapomněl. Většina expozic v Podbrdském muzeu je interaktivních. U expozice Historické cukrárny si můžete k zákuskům přivonět, stoupnout si za pult a dokonce můžete zákusky i servírovat. Nechybí tu kvíz s tajenkou a mnoho dalšího. Na výstavě s názvem Jak se žilo na Podbrdsku pak můžete malovat i skládat skládačky. U Jakuba Jana Ryby se můžete usadit v lavici a vyzkoušet si, jaké asi bylo chodit do školy, když byl učitelem známý skladatel Jakub Jan Ryba. Když už tak budete brouzdat Podbrdským muzeem, neměli byste minout expozici vozidel značky Aero. Všechny člobrdy, které nebudou bolet po brouzdání muzeem nohy, bych pak ještě nasměroval na místní rozhlednu, která je ukrytá za branami muzea.






















Komentáře