Tajemné bytosti Brdských lesů

          


Kraj: Středočeský

Okres: Příbram

GPS souřadnice: 49.5575636N, 13.9560264E

Odkaz do map: https://mapy.cz/s/perajuvoro


Kdo zná pověst o Fabiánkovi, patronovi Brd, si asi vybaví, že Fabiánek vyhání nezbedné člobrdy z lesa ven svým kvílením. Hlavně tak vyhání člobrdy, kteří by se snad Fabiánkovi chtěli smát či jinak se mu posmívat. Ale taková člobrdice není. To moc dobře víte. A stejně si kvílení vyslechla i ona. A i samotná člobrdice se v tajemném sklepení beze mne tak trošku bála.

 

Jen co schody skončily, ocitla se na samotném Plešivci, známém také jako brdský Olymp. Tady se dle legend slézají a slétají různé bájné osůbky a potvůrky. Jen o mrňousek dál člobrdice došla k divoženkám a k Dymovi, jejich muži.

 

Od Dyma a divoženek došla člobrdice k Fabiánkovi, kdysi dávno dobrosrdečnému rytíři, kterého zaklela jeho vlastní milenka. Od té doby je Fabiánek vládcem Brd, který nad všemi, kdo do Brd v dobrém přichází, drží ochrannou ruku. Ty ostatní, kteří by snad chtěli Brdům ublížit, vyprovází ze svých hlubokých lesů hrůzostrašným kvílením.

 

Jen pár kroků od Fabiánka, za dalšími brdskými strašidly, našla člobrdice obrovskou kovovou mříž. Mříž bytelnou, kterou jen tak někdo neotevře. Za mříží, pod vysokou klenbou, zmerčila člobrdice obrovskou saň. Tedy, obrovskou saň. Podle popisu je to prý ještě mláďátko. Ale velikostí, že se sotva jen do sklepení vešlo, se o tom, že by se jednalo o malého dráčka, tedy mladou saň, dalo snadno pochybovat.

 

Asi nyní přemýšlíte, proč jsem dráčka opravil a nazval saní. To se dozvíte, až se za brdskými strašidly vydáte. Rozdíl mezi drakem a saní totiž není pouze ten, že jeden je samička a druhý sameček. Rozdíl je i v něčem jiném.

 

I na tuto expozici se dostanete vláčkem z Rožmitálu pod Třemšínem. Navíc si jí stihnete rychle prohlédnout. Pokud nejste bojsové, prohlédnout si expozici vám zabere asi deset minut. A pokud bojsové jste a opravdu se bojíte, budete z podzemí venku v cukuletu. Ale to by byla škoda. Obzvlášť, když je vstupné pro dospělého člobrdu celých 80,-Kč.









 


Komentáře