Vláček z Rožmitálu pod Třemšínem do Březnice

 


        

Kraj: Středočeský

Okres: Příbram


Vím, pro mnohé z vás nebude vláček mezi Březnicí a Rožmitálem pod Třemšínem žádná novinka. Jenže z pravidelné denní linky se letos stal spoj pouze víkendový. A to ještě platí pro léto. Pak už vláček zase nepojede.

 

Vláček jezdí od rána do večera. Kolem osmé ranní do něj můžete nastoupit v Rožmitále pod Třemšínem a svézt se do blízké Březnice. Samozřejmě je to možné i naopak. Vláček začíná svou první jízdu právě v Březnici. Běžná jízdenka stojí 29,-Kč. Protože je vláček bez průvodčího, je třeba zakoupit jízdenku v aplikaci Českých drah, nebo se spolehnout na automat, který je ve vlaku.

 

Asi si říkáte, co vás při jízdě tímto vláčkem čeká. A já vám musím štěknout, že je to jedno velké dobrodrůžo. Najít vlak na nástupišti, to zvládla i sama člobrdice. Dokonce si cestou do Březnice zvládla koupit jízdenku. Jak sama říkala, není to nic těžkého. Jen je třeba se zorientovat. Když už jízdenku máte, pohodlně sedíte a vláček jede, to vám je prý něco.

 

Vláček jede nádhernou přírodou. Kroutí se mezi poli a loukami. Je vidět na statek s kámoškami kravkami. Koleje křižují několik úzkých silniček, které se dnes už jen tak nezmerčí. Dokonce i v dáli daleké jsou ke zmerčení silničky lemované alejí různých druhů stromu.

 

Na horizontu můžete zmerčit i mé oblíbené Brdy. Je vidět hřeben mezi Prahou a Malým Tokem. Kdo mé štěky z toulek čte pravidelně, určitě rozpozná i další brdské vrcholy, na které je radost pohledět. Někdo pozná i podbrdské vísky, do kterých jsem vás zavedl. Jiný se bude kochat nádhernou přírodou, která je všude kolem trati.

 

Z Rožmitálu pod Třemšínem jste v Březnici za pár minut. Vláček skoro nikde nestaví. Ano, na trase je několik zastávek na znamení. Můžete si tak prohlédnout některou z malebných vesniček. Ale s nejvyšší pravděpodobností zastavíte v jednom z podbrdských městeček. A já vám v příštích třech dnech štěknu, jaká místa byste v těchto městečkách měli navštívit.

 

Málem bych vám zapomněl štěknout. Svézt se vláčkem mohou i chlupáči. U nádraží v Rožmitále pod Třemšínem i v Březnici se dá pohodlně zaparkovat. 












Komentáře