Vrchol Třemšín, CHKO Brdy

      


Kraj: Středočeský

Okres: Příbram

GPS souřadnice: 49.5670708N, 13.7772589E

Odkaz do map: https://mapy.cz/s/homenejara

Den byl jako malovaný. Na obloze zářil kamarád Puňťa a svými paprsky zahříval zem. Kolem Punti občas proletěl bílý naducaný mráček. Teplý větřík vanul a příjemně šuměl ve větvích stromů. Kamarádi ptáčci pěli ty nejkrásnější písně, jaké jen zapět umí. Tento krásný den jsem se toulal po Brdech a užíval jsem si každý krok.

 

Tlapkal jsem do táhlého kopečka po kamenité lesní cestě. Všude, kam jen očadlo pohlédlo, byly balvany. Kolem balvanů rostlo borůvčí, mech i kapradí. Občas jsem zmerčil mladou lipku, občas jsem zmerčil mladou borovičku.

 

Tlapkal jsem stále do kopečka a přemýšlel jsem nad tím, jak moc se cesta za poslední roky změnila. Když jsem tudy stoupal na Třemšín prvně, všude kolem cesty byl hluboký les. Vysoký strom rostl vedle vysokého stromu. Pod stromem byla spousta pěšinek. A dnes? Dnes je cesta ták různorodá. Na každém kroku merčím něco jiného. Vysoké stromy by jeden pohledal. Zato na kámošky ještěrky tu narazí snad každé pozorné očadlo. A těch kamarádů z hmyzí říše, kolik se sem nastěhovalo. Tolik se jich jinde nezmerčí.

 

S kebulí plnou myšlenek jsem tlapkal stále dál a dál. Protlapkal jsem místy, kde se natáčela pohádka. Přesvištěl jsem přes louku. Zkontroloval jsem přístřešek pro člobrdy a ohniště, které k přístřešku neodmyslitelně patří. Než jsem se nadál, přesvištěl jsem přes propast a tlapky mé se dotkly vrcholu.

 

Stál jsem na Třemšíně a užíval jsem si chvíli, kdy jsem zdolal tuhle brdskou osmistovku. U tlapek mi ležel vrcholový kámen a přímo přede mnou, do výšky vyšší než vysoké, vypínal se obrovitánský jehličnatý strom s malou, sotva zmerčitelnou tabulkou, s nápisem Třemšín.

 

Byl jsem na místě opředeném mnoha pověstmi. Byl jsem na místě opředeném mnoha legendami. Byl jsem na místě, kde se psaly dějiny. Byl jsem na místě mne ták dobře známém a mne ták moc milém. Byl jsem na místě, o kterém se na mém webu brzy dočtete spoustu zajímavých věcí. A kdo ví, třeba i ty pověsti, legendy a historie tohoto vrcholu se mi na webu do letních prázdnin objeví.


















Komentáře