Zámek Březnice

   


      

Kraj: Středočeský

Okres: Příbram

GPS souřadnice: 49.5575636N, 13.9560264E

Odkaz do map: https://mapy.cz/s/perajuvoro


Asi se ptáte, proč vás do březnického zámku vedu, když do něj mají chlupáči vstup zakázán. Je to proto, že stojí jen mrňousek od vlakového nádraží, kam o letních víkendech jezdí vláček z Rožmitálu pod Třemšínem. Kam se vydat v Rožmitále, to jsem vám štěkl včera. Dnes vám štěknu, kam se vydat v Březnici.

 

V Březnickém zámku je několik výletních okruhů. Podle zvoleného okruhu se odvíjí i výše vstupného. Člobrdice se vydala na základní okruh, kam vstupné stálo 160,-Kč pro dospělého a pro sviště a studenty je vstupné za 50,-Kč. V nabídce jsou další varianty vstupného, to zjistíte na webu zámku www.zamek-breznice.cz.

 

Základní okruh březnického zámku vás seznámí s historií zámku i s jeho majiteli. O každém výrazném majiteli zámku se dozvíte zajímavé informace. Dozvíte se také o tom, jak páni březnického zámku rozvíjeli své okolí. Dozvíte se i několik málo informací o bitvě na Bílé hoře.

 

V základním okruhu uvidíte i vybavení zámku v různých dobách, budete si moci prohlédnout trofeje. Nechybí ani pohled na knihovnu, jejíž historická část se nachází v pražském Národním muzeu. Prohlídka tohoto okruhu zabere necelou hodinku a opravdu stojí za to. Pokud se do Březnice vydáte ráno kolem osmé, vláčkem z blízkého Rožmitálu pod Třemšínem, stihnete prohlídku tohoto okruhu i zámeckého parku. Nemusíte nikam spěchat. Na nádraží je to zpátky přibližně 10 minut. Stihnete tak hned první vlak, který jede zpátky do Rožmitálu pod Třemšínem.

 

Pokud byste si chtěli prohlédnout kromě zámku i jiná místa v Březnici, mrkněte na můj web https://tulacci.cz/mesta/stredocesky-kraj/breznice/m31, kde najdete tipy na další místa, která v Březnici můžete zmerčit.

 

Nakonec bych vám chtěl štěknout něco málo o pověsti, vztahující se k modrému kříži, který se nachází v zámeckém parku. V dobách dávno minulých, když Uhry bojovaly s Turkem, byl zajat majitel březnického panství. Protože byl z rodu váženého a původem vznešený, nebyl popraven jako řadový voják. Zato bylo hraběnce nabídnuto, že může svého chotě vykoupit. Jen musí k rukám Turků dopravit zlato o váze vězněného hraběte a k tomu připočítat i váhu jeho brnění.

Dlouho, předlouho prý hraběnka nespala. Vždy, když jen na chvilku usnula, zdál se jí sen. Ve snu chodívala zahradou na jedno, to samé, místo. Na místo, kde se měl ukrývat poklad.

Několik nocí prý hraběnka odolávala snu a snažila se zlato potřebné na výkupné sehnat, kde se dalo. Jenže potřebnou váhu ne a ne dát do kupy. Rozhodla se proto vydat na místo, o kterém se jí zdálo. Na místě nechala služebné kopat. Jaké bylo hraběnčino překvapení, že služební poklad vykopali.

Služební vykopali tak obrovský poklad, že jen jeho část stačila jako výkupné na záchranu hraběte. Z ostatní části prý dokonce ještě zvládli i zvelebit zámek. Jako vděk za svůj sen pak nechala hraběnka postavit v zahradách, v místě, kde se se poklad našel, velký kříž. Kříž, který stojí na místě dodnes.

 

Víte, co je kamarádi na této pověst ještě zvláštní? Že se částečně opravdu na pravdě zakládá. V době po Bílé hoře prý z tohoto panství utíkali majitelé, kteří museli své sídlo opustit. Byl to moc bohatý rod. Byl to rod až tak moc bohatý, že i když při svém útěku pobral, co mohl, mnoho zlata a pokladů pobrat nezvládl. A tak jej v rychlosti v zámecké zahradě na několika místech zahrabali, aby se pro něj později mohli vrátit. A jak se na prohlídce březnického zámku dozvíte, opravdu kdysi dávno patřil zámek hraběti, kterého ve válce Uher proti Turkům Turci zajali. Kdo to byl, to se dozvíte na prohlídce.





















Komentáře