Chata Červená, CHKO Brdy


Kraj: Středočeský

Okres: Příbram 

GPS souřadnice: 49.5875311N, 13.7570547E

Odkaz do map: https://mapy.cz/s/fuketunutu

Byl krásný den a já jsem se toulal hlubokými lesy chráněné krajinné oblasti Brdy. Společnost mi dělala ségruše a člobrdice. Na obloze zářil kamarád Puňťa, který svými paprsky a za pomocí větví stromů rozehrál v lese hru světel a stínů.

 

Tlapkal jsem po zpevněné cestě do sotva znatelného kopečka. Všude, kam jen očadlo pohlédlo, rostly vysoké stromy. Pod stromy merčil jsem koberce mechu i borůvčí. Místy jsem pod stromy zmerčil travičku, místy jsem zmerčil pařezy porostlé mechem a choroši. Vedle cesty zurčel potůček. Z větví se ozýval zpěv kamarádů ptáčků. Mne tlapky nesly stále kupředu pohádkovými Brdy a nic mne nemohlo zastavit.

 

Utlapkal jsem mnoho kroků, protlapkal jsem zatáčkou. Za zatáčkou otevřel se les, kterým jsem dosud tlapkal a já jsem zmerčil rozcestí. Zmerčil jsem rozcestí veliké, kde písčitou cestu křížila cesta cihlově červená. Zmerčil jsem rozcestí, kde za červenou cestou pod vysokým stromem, stála chaloupka, která vypadala, jako by byla z perníku.

 

To se ví, vím, že perníkové chaloupky v lesích nebývají. Ale v Brdech je možné všechno. A i proto jsem se vydal na průzkum.

 

Zamával jsem člobrdici chvostem na rozloučenou, kopnul jsem do vrtule a vyrazil jsem kupředu. Svištěl jsem po písčité lesní cestě rychleji než rychle. Od tlapek se mi prášilo a stromy podél cesty se mi zdály rozmazané.

 

Usvištěl jsem mnoho kroků a dosvištěl jsem na rozcestí. Zastavil jsem se, abych se rozhlédl. Už z dálky jsem věděl, že tam je. Viděl jsem jí stát, v celé její kráse, za cihlovou cestou. Stála tam, s červenou stříškou a čekala na mne.

 

Přesvištěl jsem přes cestu a dosvištěl jsem k ní. Dosvištěl jsem k pohádkové chaloupce, která vypadala, jako by byla z perníku. Až z blízka jsem poznal, že chaloupka z perníku není. Až u chaloupky jsem zjistil, že je chaloupka ze dřeva.

 

To vám štěknu, kamarádi, já jsem byl ták rád, že je chaloupka ze dřeva a ne z perníku. Vždyť chaloupka z perníku by tu stála do prvního většího deště. Ale dřevěná chaloupka, ta něco vydrží. A až se vydáte v mých stopách, budete si jí moci prohlédnout i vy.










Komentáře