Jezero Smyslov

     


   

Kraj: Jihočeský

Okres: Strakonice

GPS souřadnice: 49.4175325N, 13.8008731E

Odkaz do map: https://mapy.cz/s/pepugejupo

Byl krásný den a já jsem se po boku ségruše a člobrdice toulal po jižních Čechách. Z oblohy na mne shlížel kamarád Puňťa, kterého doprovázely bílé mráčky. Vlahý větřík vanul a krásně šuměl ve větvích. Teplo bylo tak akorát a já jsem si pod fousky poštěkával, že lepší den jsem si k procházce nemohl vybrat.

 

Tlapkal jsem z mírného kopečka mladým lesem po měkoučké lesní cestě. Všude, kam jen očadlo pohlédlo, rostly mladé stromky. Mezi mladými stromky merčil jsem stromy starší, mnohdy vysoké. Pod stromy merčil jsem spoustu pařezů porostlých mechem a choroši.

 

Tlapkalo se mi, jedna radost. Chvilkami jsem se rozhlížel po okolí, co chvilku jsem se láznil v malé loužičce. Loužiček na cestě bylo tolik, že bych je nespočítal. Ale opravdu byly ták malinké, že jsem vyláznil vždy jen kousek mého já.

 

Spokojeně jsem si tlapkal z kopečka a nikam jsem nespěchal, když jsem zjistil, že svištím kupředu se ségruší po boku a ne a ne zastavit. Svištěl jsem kupředu, přímo za famfrňákem. Měkoučká cesta mi mlaskala pod tlapkami, les kolem mne byl rozmazaný. Ségruše mi sotva stačila. Ale nic z toho mne nemohlo zastavit.

 

Svištěl jsem nádhernou přírodou, která se vidí jen málokde. Usvištěl jsem mnoho kroků, prosvištěl jsem zatáčkou. Skočil jsem dlouhý skok, taktak jsem minul chaloupku. Jen co jsem byl za chaloupkou, do dáli daleké rozlehlo se šustění a pořádné čvachtnutí.

 

Z dáli daleké zaslechl jsem člobrdici. V kožíšku ucítil jsem ségruši. Pomalu jsem začal cítit, jak se mi tlapky boří do bahýnka. Pomalu jsem začal zjišťovat, že mám mokro na bříšku.

 

To vám štěknu, kamarádi, stál jsem skoro po hřbet ve vodičce a ne a ne se rozkoukat. Jak jsem se do vodičky dostal, to mi bylo záhadou. Jak se mi v kožíšku objevila ségruše, to pro mne byla záhada další. Ale jak jsem tak stál ve vodičce, záhady jsem neřešil. Bylo mi ták krásně. Všude, kam jen jsem se podíval, merčil jsem vodičku. Za vodičkou merčil jsem lesy. Kde nebyly za vodičkou lesy, bylo v dáli daleké pole.

 

Stál jsem ve vodičce v nádherné přírodě. Když ke mne přišla člobrdice, když zjistila, že se nic neděje, pověděla mi, že stojím v Jezeru Smyslov.













Komentáře