Menhir

 


Kraj: Jihočeský

Okres: Strakonice

GPS souřadnice: 49.4090814N, 13.8267250E

Odkaz do map: https://mapy.cz/s/lubabosolu

Byl krásný den a já jsem se toulal po jižních Čechách. V tlapkách jsem měl mnoho kilometrů a v kožíšku spoustu vodičky, kterou jsem nabral v místních rybnících. Nikam jsem nespěchal. Byl krásný den. Já byl v krásné přírodě. Byla by škoda si všechno, co místo a doba nabízela, neužít.

 

Pomalu jsem tlapkal po boku člobrdice a užíval si drbání v kožíšku. Občas jsem se prosvištěl po boku kámoše motýla, nebo kámošky včelky. Občas jsem si zadováděl se ségruší. Měl jsem takovou radost, že jsem byl k nezastavení.

 

Tlapkal jsem nádhernou přírodou. Všude kolem mne rostla vysoká travička. Ale nebyla to obyčejná travička. Byla to travička s čupřinou na konci stébel. Taková ta travička, která se jen málokde zmerčí. A když už někde roste, je kolem ní spousta vodičky.

 

Tahle krásná travička maskovala pidi stromky i pořádné balvany. Byly v ní vyšlapané cestičky od mých lesních kámošů. V pěšinkách nacházel jsem louže i loužičky. Nacházel jsem bahýnko se stopami mých místních kámošů. Merčil jsem stopy velké i malé. Merčil jsem stopy kámošek srneček i divočáků. Merčil jsem stopy celých rodinek.

 

Když mi štěklo, že jsem v místech, kde bydlí spousta mladých rodinek mých chlupatých kámošů, rozhodl jsem se, že se budu toulat po cestách. Pěšinky, ty jsem nechal za chvostem. Přeci jen, i mí místní kámoši po nich tlapkají a občas na nich i usnou. Protože jsem je nechtěl rušit, raději jsem se vzdal pořádného průzkumu.

 

Tlapkal jsem po měkoučké lesní cestě maskované travičkou. Prohlížel jsem si místní přírodu. Občas jsem zmerčil vzrostlý strom, občas jsem zmerčil houštinu. Protlapkal jsem kolem oplocenky, protlapkal jsem kolem balvanu, když mi cestu zkřížila další lesní cesta.

 

Jen co jsem lesní cestu zmerčil, změnil jsem směr. Odbočil jsem doleva. Utlapkal jsem jen pár kroků, když na mne z vysoké trávy vykoukl menhir. Menhir vysoký skoro jako člobrdice. A ták hubený, jako se zmerčí málokde.

 

Stál jsem uprostřed jihočeské přírody a valil jsem očadla. Že se v jihočeské přírodě menhiry nachází, to vím moc dobře. Vždyť sám jsem jich už mnoho objevil. Ale všechny byly zakresleny v běžné mapě. Ale o tomto menhiru, podle člobrdice, ještě ani mapy nemají tušení.

 








Komentáře