Kamenný kříž, CHKO Brdy

  


Kraj: Středočeský

Okres: Příbram

GPS souřadnice: 49.6584489N, 13.8521831E

Odkaz do map: https://mapy.cz/s/pelusuvafu

Byl krásný den a já jsem se toulal po Brdech. Po boku jsem měl ségruši a člobrdici. Z oblohy na mne shlížel kamarád Puňťa, kolem kterého poletovaly bílé naducané mráčky. Ptáčci mi do kroku pěli písně krásnější než krásné. Vlahý větřík mne občas polaskal v kožíšku. Tento krásný den jsem se toulal mou oblíbenou chráněnou krajinnou oblastí Brdy, místy mi ták milými.

 

Tlapkal jsem po zpevněné lesní cestě do táhlého kopečka. Všude, kam jen očadlo pohlédlo, rostly vysoké stromy. Pod vysokými stromy merčil jsem koberce borůvčí, z nichž občas vykouknul mladý rozčepýřený stromek nebo pařez, který dal domov mechu a houbičkám a také mým šestinohým kámošům z hmyzí říše.

 

Tlapky mne nesly hlouběji a hlouběji do lesa a já jsem se nebránil. S úsměvem na kebuli nechal jsem se nést. Daleko od člobrdů. Daleko od civilizace. Do krásné, ba až pohádkové, přírody.

 

Utlapkal jsem mnoho kroků, protlapkal jsem mnoho rozcestí. Najednou les po mé levé tlapce skončil. Nejdříve jej nahradila lesní školka plná mladých rozčepýřených stromků. Po pár krocích zmizela i lesní školka.

 

V místech, kde lesní školku nahradila paseka, jsem nemohl přestat valit očadla. V obrovském koberci borůvčí jsem merčil spoustu pidi stromků. Mezi cestou a pidi stromky zmerčil jsem kamenný kříž. Zmerčil jsem kříž, který na místě stojí již dlouhá léta. Zmerčil jsem kříž, ke kterému se ták rád vracím.

 

Jen co jsem kříž zmerčil, radostí jsem si povyskočil a vyrazil jsem kupředu. Svištěl jsem kupředu rychleji než rychle a od mých tlapek ozýval se dusot. Svištěl jsem kupředu s radostí mi vlastní a nic mne nemohlo zastavit. Usvištěl jsem mnoho kroků, dlouhým skokem přeskočil jsem škarpu. Než se ségruše rozkoukala, byl jsem u kříže a kousek po kousku jsem si ho prohlížel.

 

Na kříži samotném se vůbec nic nezměnilo. Snad jen kolem kříže se příroda trošku změnila. Moc dobře si pamatuji hluboký les, který za křížem rostl. Moc dobře si pamatuji, jak hluboký les zmizel. A nyní? Nyní merčím u kříže spoustu mladého života a jsem moc zvědav, jak bude kříž a příroda v jeho blízkosti vypadat, až mne ke kříži tlapky zanesou zase příště.









Komentáře