Kamenná socha želvy

  

Kraj: Plzeňský kraj

Okres: Klatovy

GPS souřadnice: 49.3411200N, 13.5636900E

Odkaz do map: https://mapy.cz/s/fatoromusa

 

Byl mrazivý den a já jsem se po boku člobrdice toulal pohádkovou přírodou pohádkového lesa. I den byl jako z pohádky. Vlahý větřík vanul a příjemně šuměl ve větvích. Na obloze letěl veliký šedivý mrak a věřím tomu, že kdybych nebyl v pohádkovém lese, chumelilo by se z něj, jako by se nechumelilo. Jenže v pohádkovém lese, stejně jako v Brdech, se i nemožné stává možným. A proto mne ani trošku nepřekvapilo, ze se z mraku vůbec nic nesype.

 

Tlapkal jsem po měkoučké lesní cestě pokryté námrazou a zbytky snížku. Cesta mé se klikatila mezi stromy, za kterými se vždy narovnala, jako by mne chtěla vést tou nejkratší možnou trasou dál. Jenže s dalším stromem u cesty se cesta má opět stočila a změnila můj směr.

 

Nevím, kolik stromů jsem obtlapkal, ani kolik zatáček jsem protlapkal. Dodnes si však pamatuji, jak si takhle tlapkám lesem, spokojeně si do kroku vrtím chvostem, když v tom se po mé levé tlapce objeví želva.

 

Myslíte si, kamarádi, že tohle se mi v lese stát nemohlo? Ale stalo. Jak už jsem vám štěkal, v pohádkovém lese je všechno možné. I nemožné se možným stává. A proto se vám snadno může stát, že pod bílou sněhovou dečkou zmerčíte usměvavou želvu. Stejně jako se to stalo mne.

 

Stál jsem na cestě a mrkal jsem očadly. Želva z mého dohledu zmizela jen tehdy, když jsem zavřel očadla. Ale jakmile jsem se na svět opět podíval, stála tam, s úsměvem na kebuli, jako by mi chtěla něco říct.

 

Nedalo mi to. Po několika mrknutích jsem udělal krůček k želvě. Ani se nepohnula. Stále jen se na mne usmívala. Až když jsem se u želvy posadil, zjistil jsem, že jsem na místě, kde je naprostý klid. Shon a spěch jsou tentam. Mé obavy a zvědavost také. Najednou bylo jen tady a teď. Čas se zastavil. Okolní svět byl všude, jenom ne tady.

 

To vám štěknu, kamarádi, je jen málo míst, kde se jeden cítí tak uvolněně, jako jsem se já cítil u kámošky želvy. A, kdo ví, třeba i vám se bude u kámošky želvy líbit. Stejně jako se tu líbilo mne. 








Komentáře