Meteoradar na vrcholu Praha, CHKO Brdy

   


Kraj: Středočeský kraj

Okres: Příbram

GPS souřadnice: 49.6582856N, 13.8178039E

Odkaz do map: https://mapy.cz/s/legukoluto

Den byl jako korálek a já jsem se po boku člobrdice toulal nádhernou brdskou přírodou. V tlapkách jsem měl mnoho kilometrů, v merku jsem měl mnoho krásných míst. Ale protože jsem se toulal skoro po rovince, stále jsem měl spoustu sil, abych se mohl toulat dál.

 

Svištěl jsem po boku drandící člobrdice po prašné cestě v barvě pálených cihel. Svištěl jsem kupředu rychleji než rychle a než jsem se nadál, měl jsem bříško červené jak se sluší a patří. Ani člobrdice nebyla pozadu. Jak si tak rychle drandila, ani jí se prach z cesty nevyhnul. Po pár kilometrech měla dokonale maskovaná lýtka a každý, kdo nás potkal, už z dálky věděl, že patříme k sobě.

 

Ale ani prach z lesní cesty mne nemohl zastavit. Vždyť jsem byl pod přímým dohledem kamaráda Puňti, který byl na obloze dlouho sám. Snad až na mou přímluvu se po době delší než dlouhé začaly kolem Puňti prohánět bílé naducané mráčky a jen tak trošku kamaráda Puňťu zlobily.

 

S nádhernou oblohou nad kebulí, s ještě krásnější přírodou všude kolem mne, svištěl jsem stále kupředu. Usvištěl jsem mnoho kroků, prosvištěl jsem mnoho zatáček, když se cesta má stočila, les, kterým jsem dosud svištěl, byl kdesi za mým chvostem a přímo přede mnou byla dlouhá rovinka, na jejímž konci do výšky vyšší než vysoké hrdě se tyčil vysoký brdský meteoradar.

 

Co vám budu štěkat, kamarádi, byl jsem na místě, který obvykle merčím z dálky daleké. Byl jsem u meteoradaru na vrcholu Praha, který mi vždy poví, že už jsem skoro doma. Ale tentokrát mi pověděl něco úplně jiného. Pověděl mi, že domů to mám ještě hooodně daleko. Ale také mi pověděl, že nemám kam spěchat. Že prý všude kolem je nádherná příroda, která stojí za průzkum.

 

A měl pravdu, fešák jeden vysoký. Vždyť příroda na tomto místě se jen tak někde nevidí. Lesní školky doplňují mladé rozčepýřené stromky, mezi nimiž ze země ční kameny a balvany. Jen o mrňousek dál kříží se různé cesty. Vidět je do dálky daleké. A toho borůvčí, které roste všude kolem, to je něco pro člobrdy. Tak kam bych odtud spěchal?

 









Komentáře