Vyhlídkové místo Malý Tok, CHKO Brdy

  


Kraj: Středočeský kraj

Okres: Příbram

GPS souřadnice: 49.6537536N, 13.8473944E

Odkaz do map: https://mapy.cz/s/nagupuleko

Byl krásný den a já jsem se po boku člobrdice toulal po Brdech. Z oblohy na mne shlížel kamarád Puťa, vlahý větřík vanul a já jsem byl ten nejšťastnější chlupáč na téhle planetě.

 

Pomalu a rozvážně tlapkal jsem po zpevněné lesní cestě do táhlého kopečka. Svištěl jsem po nádherné cestě v barvě cihel po rovince. Než jsem se nadál, dosvištěl jsem na rozcestí a musel jsem se rozhodnout, kudy dál. Mohl jsem svištět doprava, do sotva znatelného kopečka. Mohl jsem svištět rovně, dál po krásné cestě v barvě pálených cihel. Mohl jsem se také vydat doleva, po měkoučké lesní cestě, která se měla brzy proměnit v uzounkou pěšinku.

 

To se ví, chvilku jsem si lámal kebuli. Vždyť každá cesta vedla na moc moc krásné místo. Ale já si mohl vybrat pouze jeden jediný směr. A to tady opravdu nebylo vůbec jednoduché.

 

Co přimělo mé tlapky k pohybu, dodnes nevím. Vím jen, že než jsem se rozhodl, kudy potlapkám dál, tlapky už mne nesly po měkoučké pěšince mezi borůvčím do hloubi lesa.

 

Tlapkal jsem kupředu tempem tlapka tlapku mine. Očadla, ušadla i famfrňák jsem měl v pohotovosti. Ušadla poslouchala zpěv kamarádů ptáčků a šumění větříčku ve větvích. Očadla si prohlížela krásu místní přírody. A famfrňák? Ten větřil ostošest, protože vůni Brd má moc moc rád.

 

Tlapky mne nesly dál a dál, když v tom, zničehonic, se pěšinka má stočila, přede mnou byl sešup a svět mi ležel u tlapek.

 

Pomalu a obezřetně stlapkal jsem ze sešupu. Les jsem měl za chvostem, pod kebulí jsem měl kamenné moře. Přímo přede mnou, všude kam jen očadlo pohlédlo, byl vzdálený svět. Merčil jsem obce i městečka. Merčil jsem chaloupky i velké domy. Merčil jsem pole i louky. V dáli ne moc daleké merčil jsem hluboké lesy mých oblíbených Brd.

 

Byl jsem na místě mne ták známém a ták mi blízkém. Byl jsem na vyhlídkovém místě Malý Tok. Byl jsem na místě, které většina člobrdů při svých toulkách po Brdech mine a já dodnes nevím proč. Vždyť vyhlídkové místo Malý Tok je jedním z nejkrásnějších míst, které chráněná krajinná oblast Brdy ukrývá.


Velké poděkování patří společnosti @crussis, od které má člobrdice terénní koloběžku, díky které se mohu toulat jako zamlada a bez které by tento štěk nevznikl. Pokud stále váháte, zda si koloběžku pořídit, jděte do toho. Vaše toulání se změní k nepoznání. Zvládnete mnohem více a ještě se dobře pobavíte. 












Komentáře