Naučná stezka Z Hamrů na Ostrý, CHKO Šumava

    

Kraj: Plzeňský

Okres: Klatovy

GPS souřadnice: 49.2115531N, 13.1510303E

Odkaz do map: https://mapy.cz/s/rahafarala

Byl krásný den a já jsem se po boku člobrdice toulal Šumavou. V tlapkách jsem měl mnoho kilometrů, v merku jsem měl spoustu krásných míst, když najednou přišla chvíle, kdy mi štěklo, že bych se mohl něco málo naučit. A jak jsem se rozhodl, tak jsem i udělal. Při svém toulání pohádkovou přírodou jsem od cesty začal u cesty hledat chytré tabule. A že jsem jich našel.

 

Zaposlouchán do zpěvu kamarádů ptáčků, při zdolávání kopce, který se mi zdál býti nekonečným, jsem svištěl od chytré tabule k chytré tabuli a dozvídal jsem se spoustu zajímavých informací.

 

Dozvěděl jsem se něco málo o historii Hamrů i o místních sklárnách. Zjistil jsem, že sklárny byly rozeseté v místním okolí jako houby po dešti. Jen každá fungovala povětšinou v jiné době. Také se sklárny hojně prodávaly, pronajímaly a stěhovaly. Nevěřil jsem svým ušadlům, když mi člobrdice četla, že se ve sklárnách hojně pracovalo tehdy, když byl kolem vzrostlý les. Ale když bylo dřevo drahé a nebylo po ruce, sklárny se zavíraly, aby se o několik let později opět otevíraly a obnovovaly.

 

Sklářský průmysl to očividně neměl na Šumavě jednoduché. Stejně jako žití v této lokalitě bylo pouze pro odvážné. Člobrdové tu však drželi při sobě, a jak mohli, tak si pomohli.

 

Kromě informací, jak se žilo v místě člobrdům, jsem se dozvěděl spoustu zajímavých informací o mých lesních kámoších. Pozdravil jsem se s kámošem kulíškem, prohlédl jsem si tetřeva a k mému velkému překvapení jsem při práci pozoroval kámoše datla zrovna ve chvíli, kdy mi o něm člobrdice četla. Nevím, jaké překvapení by bylo pro vás, kamarádi, vidět datla. Ale pro mne to bylo překvapení veliké. Já jsem datla na vlastní očadla zmerčil naposledy před lety a od té doby až tady, u naučné stezky.

 

Na naučné stezce jsem se dozvěděl mnohé i o lesní floře, o stromech, o geologii a také o broučcích, kteří jednou za čas promění les k nepoznání. Dozvěděl jsem se snad vše, co bych vědět měl, abych se plný nových vědomostí mohl vrátit dom. To víte, i když mi jde učení snadno, moc dlouho se soustředit nedokážu. A když tak hledám chytré tabule na několika kilometrech, to mi dokonce i vyhládne.

 

Až se vydáte v mých stopách, kamarádi, nezapomeňte si zabalit svačinu. Bude se vám hodit. A když nezapomenete pár drobných, možná cestou oceníte místo nevídané. Jaké? To si nechám pro sebe. Stejně byste mi nevěřili, že takové místečko existuje ;)






















Komentáře